Een tennisarm of -elleboog is een irritatie in de aanhechting van de strekkers (extensoren) van de pols. Deze aanhechting bevindt zich aan de buitenzijde van de elleboog. Eenzelfde soort irritatie kan zich ook aan de binnenzijde van de elleboog voordoen. Dan is de aanhechting van buigers (flexoren) van de pols aangedaan. Een dergelijke irritatie wordt een golferselleboog genoemd.

Beide aandoeningen danken hun naam aan het feit dat deze vaak ontstaan door de beoefening van de gelijknamige sporten. Door tennis kan de aanhechting van de extensoren geïrriteerd raken en bij golfen ontstaat de irritatie eerder bij de aanhechting van de flexoren. De blessures kunnen ook op een andere manier worden veroorzaakt, bijvoorbeeld door computerwerk, werk met een schroevendraaier, schilderen et cetera.

Symptomen
Meestal ontstaat de pijn geleidelijk, maar een irritatie van een spieraanhechting kan ook vrij plotseling ontstaan. De pijn is vaak heel lokaal en de ernst varieert. Sommige mensen ervaren pas klachten nadat ze een tijd gesport of gewerkt hebben. Anderen ervaren deze al bij het oppakken van een kopje. De pijn ontstaat in eerste instantie vaak alleen tijdens of na afloop van de activiteiten. Bij een forse irritatie kan de elleboog ook in rust pijn doen.

Oorzaak
Een tennis- en golfersarm ontstaan vrijwel altijd door overbelasting van de spieraanhechting. Deze overbelasting ontstaat door herhaaldelijk dezelfde beweging uit te voeren met de onderarm of pols, in combinatie met een krachtuitoefening. Men spreekt hierbij ook wel van RSI (repetitive strain injury).

Een overbelasting ontstaat door een te hoge belasting of vanwege een te lage belastbaarheid van de elleboog. Uit onderzoek blijkt dat de kans op overbelasting van de elleboog toeneemt wanneer de bovenrug vastzit. Dit wordt ook tijdens een behandeling onderzocht.

Behandeling
Een tenniselleboog en golferselleboog kunnen op diverse manieren behandeld worden. Uit onderzoek blijkt dat de bovenrug ook invloed heeft op het ontstaan van een overbelasting van de elleboog. Indien de bovenrug vastzit, zal ook deze regio behandeld moeten worden. Afhankelijk van de diagnose kan een behandeling bestaan uit:

  • Kinesiotaping;
  • Massage;
  • Oefentherapie;
  • Dry needling;
  • Manuele therapie.
  • Advies omtrent overbelasting.