Reuma is de verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen die zich aan of rondom de gewrichten voordoen, maar geen gevolg zijn van letsel. De bekendste reumatische aandoeningen zijn reumatoïde artritis en artrose.

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem keert zich tegen uw eigen lichaam, waardoor ontstekingsstoffen vrijkomen. Door deze stoffen ontstaan (chronische) ontstekingen in uw gewrichten. Ontstekingen kunnen ook ontstaan in uw pezen, spieren, organen, bloedvaten of rondom uw zenuwen. Bij een gewrichtsontsteking maakt het lichaam extra gewrichtsvocht aan waardoor er zwelling in en rond het gewricht kan ontstaan. In een later stadium van reuma kunnen het kraakbeen en het bot beschadigd raken. Reuma kan ook uw pezen en spieren aantasten.

Klachten en symptomen
Reuma is een chronische aandoening met een grillig verloop: u kunt hierdoor veel klachten ervaren, maar de ziekte kent ook rustige periodes. Bij een gewrichtsontsteking heeft u last van pijn en voelt uw gewricht warm en gezwollen aan. In het begin van de ontsteking is de zwelling vaak (nog) nauwelijks zichtbaar. U kunt dan bijvoorbeeld klachten ervaren onder de bal van uw voet tijdens het lopen, u hebt last van stijve vingers of uw handen zijn opgezet.

Vooral als u een lange tijd in dezelfde houding hebt gezeten of gelegen, worden gewrichten pijnlijk en stijf. Dit maakt bewegen lastiger en heeft een nadelige invloed op uw conditie. Andere veelvoorkomende klachten zijn: vermoeidheid, verstoorde nachtrust, koorts, krachteloosheid en een gebrek aan eetlust.

Behandeling
Het doel van fysiotherapie is dat u zo goed mogelijk functioneert in het dagelijks leven en optimaal kunt deelnemen aan de maatschappij. Het is daarom van belang dat uw conditie op peil is en dat uw gewrichten en spieren zo soepel mogelijk functioneren.

Bij de behandeling helpt de fysiotherapeut u bij het aannemen van een geschikte lichaamshouding en adviseert hij u over de juiste manier van bewegen. Hij leert u welke oefeningen u thuis kunt uitvoeren en over de sport of lichaamsbeweging die het best bij u past. De fysiotherapeut kan meer vertellen over gewrichtsbescherming en eventueel ook adviseren over het gebruik van hulpmiddelen.

Voordat de fysiotherapeut u kan behandelen, stelt hij vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek om uw klachten te achterhalen. Zo kan hij samen met u bepalen waaraan u tijdens de fysiotherapeutische behandeling wilt werken. De relevantste behandelmethoden van de fysiotherapeut bestaan uit oefentherapie en voorlichting. De dagelijkse activiteiten waarbij u door uw reuma belemmerd wordt, kunnen hierbij aan bod komen.