Hielspoor, ook wel fasciitis plantaris genoemd, is een veelvoorkomende (sport)blessure. Vooral hardlopers kampen hiermee. Regelmatig op blote voeten of op slecht schoeisel lopen, verhoogt het risico hierop. In geval van hielspoor is het peesblad onder de voet ontstoken of geïrriteerd. De meeste pijn bevindt zich vaak direct onder de hak, waar het peesblad gehecht is aan het bot.

Symptomen
De pijn begint meestal geleidelijk en kan tijdens of na het lopen ontstaan. De pijn is lastig te omzeilen, omdat deze zich recht onder de hak of voet bevindt. Staan op de voet veroorzaakt druk op de geïrriteerde of ontstoken peesplaat en dit leidt tot pijnklachten. Vooral ’s ochtends bij het opstaan is de pijn hinderlijk. Gedurende de dag kan de pijn langzaam afnemen, maar de pijn blijft vaak wel aanwezig.

Oorzaak
De oorzaak van fasciitis plantaris is overbelasting van het peesblad onder de voet door bijvoorbeeld verkeerd of oud schoeisel, een te snelle opbouw van sport (hardlopen), te lang op blote voeten lopen zonder dat gewend te zijn of door voetstandafwijkingen. Met het ouder worden neemt het herstelvermogen van het lichaam af, wat verklaart waarom deze blessure vooral onder 35-plussers voorkomt. Deze blessure is hardnekkig van aard en een hersteltijd van een aantal maanden tot een jaar is geen uitzondering. Aanbevolen wordt om het pijnlijke gebied zoveel mogelijk te ontlasten. Soms kan een aangepast hakje voldoende zijn, soms is het beter om een op maat gemaakte steunzool te laten aanmeten.

Behandeling
De behandeling van hielspoor is afhankelijk van de oorzakelijke factoren. Mogelijke behandelingen zijn:

  • Massage (frictie);
  • Mobilisaties;
  • Oefentherapie;
  • Triggerpointtherapie;
  • Dry needling;
  • Advies omtrent de belasting van de voet.

Wanneer de klachten niet verminderen of in het geval van een afwijkende stand van de voet kan een podotherapeut of huisarts geraadpleegd worden.